Home

Hallo, ik ben Patrick Bos, freelance data scientist, adviseur en eScience research engineer met een achtergrond in de astrofysica.

Ik werk aan het Netherlands eScience Center in Amsterdam. Daar ontwikkel ik samen met wetenschappers methoden om hun onderzoek een stapje verder te brengen. Dat doen we door de nieuwste technieken uit de dataverwerking en computertechnologie toe te passen.

Ik werk in digital humanities projecten over media, politiek, kunst en taal. Ik heb daarbij vele technieken gebruikt, zoals text mining, linked data, 3D puntenwolken, machine learning en natural language processing. Ik werk ook met deeltjesfysici. Zij rekenen aan modellen van de allerkleinste deeltjes. De modellen moeten worden vergeleken met de uitkomsten van experimenten. Omdat de modellen erg ingewikkeld zijn en er veel data uit de experimenten komt duren die berekeningen erg lang. Aan mij de taak dit sneller te maken. Op mijn Netherlands eScience Center pagina leest u meer over mijn projecten.

Als freelancer bij mijn bedrijf Bos Data Science doe ik gelijksoortige projecten, waarin ik software en methodes ontwikkel en toepas voor geavanceerde data analyse of om bestaande numerieke/wetenschappelijke software te optimaliseren en versnellen. Aarzel niet om contact met me op te nemen als u wilt weten wat ik voor u kan doen.

Naast mijn werk ben ik wel eens bezig met de grote schaal structuren van het heelal en de kosmologie. Ik onderzoek op dit moment de interactie van het kosmische web – het patroon van filamenten en wanden die gigantische lege regio’s (kosmische holtes) omhullen, en dat het gehele universum opvult als een soort schuim – met de zwaarste objecten in het universum, clusters van sterrenstelsels, die zich op de knooppunten van filamenten en wanden bevinden. Daarnaast probeer ik enig licht te werpen op de aard van donkere energie – een van de grootste mysteries in de natuurkunde op dit moment – bijvoorbeeld door de vorm van kosmische holtes in het web te bepalen.

Om deze onderwerpen beter te begrijpen werk ik aan Bayesiaanse modellen om waarnemingen en fysische modellen bij elkaar te brengen. Hiermee kunnen we voorspellen waar zich bijvoorbeeld donkere materie bevindt.